Brzoza to pospolite drzewo, które można spotkać praktycznie na każdym kroku. Jest drzewem pionierskim, tzn. zasiedla jako pierwsze tereny, na których bardziej wymagające rośliny nie dałyby rady się utrzymać. Niejednokrotnie widziałem młode brzozy wyrastające w rynnach na dachach domów.
Mimo swojej popularności, mało kto wie, że brzoza to roślina o dużych walorach leczniczych. Przede wszystkim ma właściwości oczyszczające organizm, wzmacniające, przeciwzapalne, moczopędne.
W medycynie ludowej stosuje się napary z świeżych jak i suszonych młodych liści i pędów brzozy oraz sok.
Sok pozyskuje się wczesną wiosną, zanim jeszcze na drzewie pojawią się pąki. Mniej więcej w okolicach marca. Wtedy soków jest najwięcej. Aby sprawdzić czy to już odpowiedni czas wystarczy ułamać gałązkę i sprawdzić, czy obficie będzie skraplał się z niej sok. Pozyskiwać sok można albo ze złamanych gałęzi (jest to najmniej inwazyjna metoda) albo wiercąc w pniu drzewa niewielki otwór na ok 2cm głęboki, mniej więcej 0.5-1 cm średnicy i wciskając w niego rurkę, którą następnie sok spływa do umieszczonej pod drzewem butelki (najlepiej z ciemnego szkła) dobrze zabezpieczonej, aby przez otwór do środka nie dostawały się owady czy inne stworzenia.
Sok można pić świeży, jednak bardzo szybko fermentuje, dlatego należy przechowywać go w lodówce nie dłużej niż kilka dni. Jednak sfermentowany sok również nadaje się do picia, a nawet ma dodatkowe walory dla zdrowia, podobne jak kiszonki, czyli wzmacniające naszą florę jelitową. Sfermentowany sok można przetrzymywać znacznie dłużej (kilka miesięcy) w chłodnym miejscu, idealnie w piwnicy jeśli ktoś jeszcze takową posiada.
Sam sok w smaku jest lekko słodkawy a po sfermentowaniu kwaskowy, musujący. Doskonale gasi pragnienie w letnie upalne dni. Jeśli komuś podchodzi w smaku Kambucha (rodzaj fermentowanej herbaty) to fermentowany sok brzozy również może mu przypaść do gustu.
Ja do czystego soku dodaję jeszcze odrobinę cynamonu i imbiru.
Warto pić go zwłaszcza świeży wiosną, gdy po zimie jesteśmy osłabieni, kiedy pogoda sprzyja łapaniu wszelkiego rodzaju infekcji.
Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych. Nie są to porady medyczne, zdrowotne i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. W przypadku problemów zdrowotnych, zalecamy każdorazowo konsultację ze specjalistą w zakresie medycyny.