Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych. Nie są to porady medyczne, zdrowotne i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. W przypadku problemów zdrowotnych, zalecamy każdorazowo konsultację ze specjalistą w zakresie medycyny.
Szyszki chmielu
Pora na przebranie i zapakowanie ususzonych szyszek chmielu, zebranych całkiem nieopodal dziko rosnących pnączy. Schły sobie powoli w przewiewnym ciepłym miejscu.
Chmiel zwyczajny ma działanie uspokajające i nasenne wspomagające trawienie. Kwiatostany (szyszki) zawierają lupulinę, która ma działanie antybiotyczne.
Chmiel stosuje się w postaci naparu: ok 2 łyżek surowca zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na ok 30 min, najlepiej w termosie.
Po przestygnięciu pijemy 2 razy dziennie po połowie szklanki. Smak jest dość gorzki (jeśli ktoś kojarzy smak piwa to jeszcze bardziej gorzki 🙂) więc można dodać trochę miodu dla osłody, lub rozcieńczyć wodą, wedle uznania.
Odwar z chmielu podaję też pszczołom 🐝🐝 w okresie jesiennym wraz z syropem cukrowym na zimę. Działa na nie podobnie jak na ludzi kojąco i wzmacniająco.
U nas już nadeszła jesień więc jest to czas kiedy należy zadbać o swoją odporność, zanim będzie za późno w myśl zasady “lepiej zapobiegać niż leczyć”.
Jedzmy kiszonki, produkty pszczele, pijmy zakwasy i naturalne soki, czyli to wszystko co udało nam się zgromadzić w sezonie letnim. To jest właśnie ten moment kiedy należy je odpalić. Na zdrowie!! 💪🏋️