Miód lipowy powstaje z nektaru kwiatu lipy. W związku z tym, że występowanie dużych skupisk lipy nie jest powszechne, trudno pozyskać czysty miód lipowy. Najczęściej jest to miód wielokwiatowy z przewagą lipowego.
Miód lipowy zawiera więcej fruktozy niż glukozy więc w porównaniu z miodem rzepakowym, w którym stosunek tych dwóch cukrów jest odwrotny, miód lipowy jest wskazany dla diabetyków. Posiada on niski indeks glikemiczny.
Dodatkowo miód lipowy ze względu na swój bogaty skład posiada wiele właściwośći prozdrowotnych:
działa napotnie, obniża gorączkę
działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
obniża poziom stresu, wspomaga dobry sen
delikatnie obniża ciśnienie tętnicze
ze względu na zawartość potasu i witamin takich jak K, B i E jest polecany osobom z problemami krążenia, działa wspomagająco na serce
W jesiennej porze nasi przodkowie pijali napar z kwiatu lipy, aby zbudować odporność organizmu. Podobnie miód lipowy był cenionym środkiem leczniczym na przeziębienie, kaszel i zapalenie oskrzeli.
Również teraz, zamiast sięgąć po syntetyczne środki medyczne lepiej skorzystać z naturalnych możliwośći, jakie daje nam miód.
Efekt stosowania miodu nie jest natychmiastowy. Należy wziąć pod uwagę, że zauważalny będzie dopiero po długim i systematycznym spożywaniu.
Najlepiej wyrobić w sobie nawyk. Na przykład, codziennie rano po przebudzeniu na czczo zjeść łyżkę miodu popijając przegotowaną, chłodną wodą.
Jeczcze lepiej, jeśli do miodu dołączymy inne produkty pszczele, takie jak pierzga czy pyłek, dlatego, że każdy z tych produktów działa inaczej na nasz organizm i wzajemnie się one uzupełniają.
W swojej ofercie posiadamy miód lipowy, jak i pół na pół lipowy z rzepakowym, które w słoju są od siebie oddzielone i wyglądają na prawdę widowiskowo.
W celu zakupu prosimy o kontakt na FaceBooku albo pod nr telefonu 536141912